DEL 2 OPPSUMMERT
VERDISKAPING
Storsmoltsatsning for bærekraftig vekst
Vi arbeider hardt for å holde nivåene av lakselus lave, og større smolt er et viktig initiativ på dette området. Fra 2017 til 2021 forventer vi at gjennomsnittsstørrelsen på smolt som settes ut i sjøen i Rogaland, vil øke fra i underkant av 150 gram til nesten 600 gram. Økningen er et resultat av utvidelse av et eksisterende anlegg kombinert med byggingen av et nytt smoltanlegg i Tytlandsvik, i samarbeid med Bremnes Seashore og Vest Havbruk. Større smolt er mer robust og bruker kortere tid på å nå slaktestørrelse. Dette i kombinasjon med rensefisk og andre ikke-medisinske behandlingsmetoder mot lus, vil ha en positiv virkning på miljøet.
Inntekts- og kostnadsdrivere – hva påvirker resultatet vårt
Vi bruker EBIT per kilo som mål på regionenes lønnsomhet. EBIT drives av nøkkelfaktorer som påvirker inntekter og kostnader. Vårt hovedprodukt, hel sløyd laks, er en generisk råvare. Som et resultat av dette vil prisen vi oppnår reflektere prisen i råvaremarkedet (referanseprisen). Hvor mye vi er i stand til å slakte er avhengig av antallet smolt vi setter i sjøen 1-2 år før slakting, av fiskens vekst og overlevelse, samt valget av slaktetidspunkt. Kostnaden per kilo sløyd laks brukes til å sammenligne prestasjoner både internt og eksternt. Enda viktigere er det imidlertid at vi følger med på kostnadsdriverne for laks som skal slaktes i framtiden. Våre kostnadsdrivere representerer de faktorene vi kan påvirke for å forbedre kostnadene på laksen vår framover i tid. Disse driverne omfatter blant annet smoltutsett, overlevelse og vekst. Det er driverbaserte forbedringstiltak som er utgangspunktet for forbedringsprogrammet GSF 2020 som er omtalt i del en av rapporten.
Grieg Seafood-aksjen i 2018
Grieg Seafood-aksjen falt 12 prosent i verdi i 2017. Aksjens sluttkurs i 2017 var NOK 72,25 sammenlignet med NOK 81,70 ved utgangen av 2016. Aksjekursen påvirkes betydelig av utviklingen i prisen på laks. Fish Pool prisen på laks ved årsslutt var 32 prosent lavere enn ved utgangen av 2016 og dette er den viktigste årsaken til kursfallet. Den effektive avkastningen på aksjen (dividende avkastningen) var 5,5 prosent i 2017.